Tuesday, October 23, 2007

pkk "terörist" örgüt değildir!

azıcık üzerinde çalışmışlığım vardır; hattâ alıntılara bakılırsa, teoriye az buçuk katkım olduğunu da iddia edebilirim: şu "terörizm" denen zımbırtı her ne ise, o kadar tarifi meşguk (1) , içeriği belirsiz bir kavramdır ki, ulu orta kullanılmamasında ciddî fayda mevcuttur.

mutlak olan şudur ki, her terörizm tanımı keyfîdir ve evrensellikten (2) alabildiğine uzaktır. ayrıca, her değişik tarif, kaleme alanın ihtiyaç ve menfaati doğrultusunda nüanslar ve hattâ karakter çizgileri ile bezenir. kısacası, bu kadar çok farklı kullanıma uygun gelebildiğine göre, terörizm anlamından boşanmış bir kelimeye indirgenmiştir.

ancak unutulmaması gereken şudur: bu anlamsızlık, terörist diye adlandırılan teşkilat ya da kişiye "meşruiyet marjı" diyebileceğimiz bir "haklılık" alanı da sağlar. hattâ öyle ki, iğrençlik ölçeğinde gaddarca olmayan, sözgelimi, "hasım" sayılan devletin yönetici, asker, polis, memur gibi temsilcilerini ve güçlerini hedef alan eylemler, bir ölçüde bu serbest atış alanı dahilinde imiş gibi addedilir. tabii ki bu "marj" salt fiilî bir kabul yansıtır. aslâ resmî bir ağız çıkıp da bir şiddet eylemini açıkça övmez. ama, hedef tarafın da bazı yanlışlar ya da suçlar işlediğini iddia veya imâ eden retorik, bol bol kullanılır.

bir de klişe vardır: "birinin terörist dediği, öteki için özgürlük savaşçısıdır".

gelelim pkk'ya... pkk par excellence bir tedhiş örgütüdür. câniyane ve zalim yöntemlere çekinmeden baş vurmuştur. şiddet, baskı, tehdit, pusu, çocuk ve kadın katliamı, masumların canına kıymışlık pkk'nın tarihini belirleyen modus operandi parçalarıdır. pkk, gelirinin tamamını illegal girişimlerden ve haraçtan toplayan gangster toplulukları tipi bir örgüt, bir gangdır. doğu yöresinin tarihinde de mevcut olan eşkiyâ geleneğinin ve kanundan kaçıp dağa çıkma adetinin bir uzantısıdır. pkk, tıpkı mafia gibi, yakuza gibi, mesleksiz serdengeçtilerin şiddeti iş edindikleri bir çeteden ibarettir. pkk o derece uyduruk bir siyasî pelerin giymektedir ki, aradan bunca yıl geçtikten sonra bile, bir tek yetkilisi çıkıp da "biz türkiye yi bölme peşindeyiz, bağımsız kürdistan kurma amacındayız" diye sebeb-i hikmetlerini açıklamaya dahi cesaret edememiştir.

ama pkk terör örgütü falan değildir. adî bir suç çetesidir. eylemlerinde siyasî gaye olduğu çok şüphelidir de, vardı ise bile, artık tamamen muğlak hale gelmiştir. tarifi zaten belirsiz olan "terörist" yaftası pkk'ya uygun görüldüğü takdirde, sırf içerimlerinin (implication) bulanıklığı yüzünden, bu bayağı suç makinesine siyasî bir meşruiyet marjı sağlayabilir.

dolayısıyla, amerika'nın, avrupa'nın desteğini sağlamak uğruna pkk'dan "terörist" diye söz etmek, türkiye için kendi ayağına doğru tetik çekmeye benzer. abd de, çoğunlukla avrupa da pkk'nın terör örgüğtü olduğunu zaten kabul etmektedir. ancak, bu pkk nın siyasi ehliyetinide itiraf etmek demektir. böylelikle pkk ile "kürt sorunu" ya da "insan haklarında iyileşme" gibi türkiye'nin esasen iç demokratizasyon dinamiklerine ilişkin sorunları arasında da zımnen, ilinti, hattâ illiyet (3) kurulmuş olmaktadır. ve teröre karşı işbirliği denen yardımlaşmalar, uluslar arasında bir alış - veriş pazarlığına dönmektedir. oysa, adî suçlar konusunda global adlî dayanışma çok daha etkin işler.

özetle, aşağılık bir çete, terörist sıfatını hak ettiği (!?) takdirde, siyasî temsil için yetkin bir silahlı özgürlük örgütü mertebesine de yükselme yolu açılmaktadır. ve de pkk, zaman zaman ortaya çıkıp "türk devleti tarafından tanınma" anlamına gelecek edepsizce talepler zırvalama cesaretini de, terörist diye tanınmanın sağladığı siyasî meşruiyet avansından bulabilmektedir.

terörist diye anmak, pkk gibi adî suçları rahatça işleyebilmek için siyasî kisveye sarınmaya çalışan bir çeteyi temsil ettiği çok kuşkulu bir "millet"in sesi imişçesine, mikrofonlara yaklaştırmaktadır. olur ya da olmaz ayrı mes'eledir ama, türkiye de dünya siyasetinin başat oyuncularını tersten kaşımaya koyulursa imkânsız da değildir; bunun son aşaması pkk ya asî statüsü (status of insurgency) ya da savaşçı statüsü (status of belligerency) tanınmasıdır. yâni, kat'î meşruiyet!..

dolayısıyla, öncelikle türkler bu iğrenç çeteye terörist demekten vazgeçmelidirler. suç örgütünün yaptıkları ise "eylem" falan değil, doğrudan doğruya "katliam" ve cinayet"tir. gelir kaynağı da, büyük ölçüde kaçakçılığa dayanır.

türkiye, kendinden korkmayı bırakır, haklılığını ikiyüz yıldır aradığı londra ya da washington yerine kendi modern hukukunda bulma akılcılığına yönelir, pkk'nın cinaî ipliğini dünya pazarına çıkarırsa, önce çetenin gûyâ temsil iddiasında olduğu türkiye kürtleri arasındaki "manevî" illiyeti koparmakla işe başlamış olurz.

gerisi de, zaten gelir.

--------
(1) bilinen 200 kadar terörizm tarifi vardır. hiç bir örgüt, müessese ve devletin tanımı ötekini tutmaz. üstelik, "hukukî" açıdan bazı tanımlar kargaşa da yaratabilmektedir. meselâ, mehmet ali ağca'nın papa 2. johannus paulus'a suikastı, fbi'a göre terör eylemi sayılmamıştır çünkü bir teşkilat değil, şahıs tarafından işlenen bir suçtur.
(2) zaman ve yer gözetmeksizin geçerli olma hali.
(3) sebeb - sonuç ilişkisi

3 comments:

uncool said...
This comment has been removed by the author.
uncool said...
This comment has been removed by the author.
uncool said...

Terörizm, siyasi, dini ve ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, resmi; yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımı.

daha fazla sey dememe gerek yok... sen ister terörist dersin ister demezsin, ama bazi seyler fazlasiyla acik. Okadar acik ki tartismaya degmez.

özgürlük her vatandasimiz icin gecerli olmasi gereken genel bir kavram. Lazi cerkezi egelisi trakyalisi alevisi sünnisi acik tenlisi koyu tenlisi laf etmiyorsa, sadece bi grup kürt terör estiriyorsa ("özgürlük mücadelesi") ve maddi manevi destegini avrupa ve amerikadan alacak kadar teknik bi konuma sahipse bu örgüt, terörist olmak icin saglam nedenlere sahip demektir. nedir bu saglam neden? PARA PARA PARA... (petrol)

Allahin belasi teröristlerden baska hicbirsey degiller.Ama bizim de sucumuz war... egitim is guc saglayamadik doguya yeterince... onun da nedeni amerika avrupa.. her deneyisimizde dogudaki okullara yeni ögretmenler yolladigimizda PKK ya daha da sahip cikip ordaki ögretmenlerimizi öldürttüler, askerimizi katlettiler. Yollara mayin dösettiler gelisemesin bölge diye.

Ama dünya degisiyor. Cin ve rusya güclensin hele.. avrupa ve amerikanin ugrascak yeni dertleri olsun hele bi.. iste o zaman sira bize gelicek. DOGUYUDA GELISTIRCEZ KARDES KARDES YASICAZ.