Tuesday, June 5, 2007

köyün delisi, kasabanın kartoloşu ve de muhallebinin kaderi

anap - dyp imam nikahına "muhallebi" demiştim ama, dibine bile tutmadan süt buhara dönüştü, karamela bile olamadan şeker kömüre... kazanın dibi de yılmadan bahtiyar yaşayan mes'ud efendiye kaldı, elinde dalacak kazan arayan "bol" kepçesi ile...

ekonomi - politik açısından bakınca, birleşmenin yürümemesi pek de şaşıtıcı değil, aksine eşyanın tabiatı gereği. dyp, kendini nasıl yutturmaya çalışırsa çalışsın, varis olduğunu iddia ettiği adnan menderes ile özdeş demokrat parti gibi, bir köylüler örgütü. köylülerin, artık, köy meydanında değil de, kasabamtrak orta boy kırsal üretim biçimleri çevresinde "derlenmiş" şehirimsiler veya ilhamının yine köyden alan metropol bozuntularının az gelişmiş yörelerindeki kahvelerde, yine tarımsal toplumlara özgü gizli işsizlik portreleri sergileyerek oturuyor olmaları, durumu değiştirmemekte.

anap ise özal oportünizmi ile ortaya çıkan, köylü kökenli olup da köyü tanımayacak kadar uzun süre kasaba - varoş esnaf çevrelerinde yaşayan, ekonomik olarak sınıf atlayan, atladığına inanan veya atlayacağını (hâlâ) uman kesimlerin menfaat kulübü. bu kesimin "sömürdüğü", yani bir şekilde ürettikleri "artı değer"i kasalarına kâr olarak aktardığı başlıca grup da, köylü.

zaten, çarpık uzuvlu devlet ağırlıklı türk ekonomisinde, devletinki de dahil, ticari ya da sınai, kapitalizasyon girişimlerinin hepsinin bugün bile kaynak için başvurduğu kesim de, tarımdan üretilen artı değer. hâlâ kapitalist sosyal yapıya geçememeiş olmamızın, verimsiz üretim yöntem ve ölçeklerinde takılıp kalmanın, ekonomik-rasyonel düşünceyi de hayatımızın iktisad da dahil, tüm boyutlarına taşıyamamızın bir sebebi de bu.

anap - dyp muhallebisi fena halde dibine tuttu ise, bilin ki bu da, özal işi kasaba uyanıklığı yaparak köyün delisini kasabanın kurnaz kartoloşu ile nikah masasına oturtmanın da pek akıllıca iş olmamasından...

No comments: