Tuesday, February 19, 2008

çökerttik mi alimallah...

bu nasıl bir ezilmişliğin, zevâlin, kendini tahkîrin dışavurumudur ki "türk" sıfatıyla birlikte anılan her hangi bir "başarı", sanki cümle âlemde tek ve en büyük mârifetmiş gibi o patetik türk medyasında cilâlı gübre hâline getiriliyor hemen?

en son arçelik ile (127. sırada) vestelin (162. sırada) dünyadaki 250 "top" tüketici ürünü îmalâtçısı arasına girmesi ile, milliyet'e (*) göre "iki türk dünyayı dize getirdi"!..

bir ticarî faaliyette başarı elde etmenin - ki, son ekonomi verilerine bakılırsa, o kazanımın da rekabete açık global piyasada, bayağı sallantıya girdiği sonucuna varmak mümkün - neden bir yağlı güreş müsabakasını andırır gibi, dize getirmek, yere yatırmak, ensesine bastırmak, gözüne, kulağına vs. batırmak türü deyimlerle ifade edilmesi gerektiğini anlamak için, ekonomi sözlüklerine epeyce bir psikopatoloji terminolojisi de ithal etmek lâzım bu cânım ülkede her halde...

fakat düz aritmetiğe vurunca, bizimkiler de, yuvarlak hesap 250 büyüğün ortalarında yer aldıklarına göre, hani, dizleri üzerinde değilseler de, belden bükük bir pozisyon falan mı almış bulunmaktalar, meselâ ilk 10 huzurunda? arkalarında kim var acaba?

pek âlâ da, bu "dize getirme" mantığı, kollektif egomuz için hayırhâh olamayacak bazı durumlara işaret etmekte: 1980 başlarında türkiye ile üç aşağı, beş yukarı, aynı ekonomik düzeyde görünen kore'nin global şirketi samsung dünya ikincisi. bu durumda, şimdi bizim dizimiz, belimiz vs., onların muhtelif uzuvlarına nazaran nasıl bir konuma gelmiş olmakta acaba?

galibâ şu dize gelme, getirme pozisyonlarında milletimizin taht-el şuuruna işlemiş tarihî vakıâlar biraz rol oynamakta... vestel'e pek lâfım yok da, dünya 127.si arçelik'in, kapısı kopan buzdolaplarını, adamın üstüne yürüyen çamaşır makinelerini, kap-kaçak kıran bulaşık makinelerini, üstelik parasını da peşin ödetip, dizleri üzerinde teslimat bekleyen muazzez milletime ancak aylar sonra ilettiği dönemler, hâlâ kalkınma tarihimizin nurlu hatıratında yazılmakta mâlûm.

allahtan şimdi rekabet var da, isteyen çökertilip, domalmadan, gidip samsung falan da alabiliyor...

----------
(*) internet sitesi, 18 şubat 2008

No comments: