Saturday, June 7, 2008

domatese dikkat!

"domates" mâlûm, cumhuriyet halt fırkası başkanı deniz baykal'ın eski lâkabı. her ne kadar "yiğit lâkabı ile anılır" deseler de, ya yiğit yok ortada, ya lâkab salça olmuş - ama mevzû o değil.

bildirildiği üzere, rusya bol miktarda zehirli tarımsal ilâç ile sıvayıp ihraç etmeye kalktığımız domatesleri iade etti. bizim esnaf da, ruslara nazîre, afiyetle o zehirli denen domatesleri yedi. bildiğim kadarı ile, domateslerin satışına resmî bir engel de bulunmadığından, zehirli diye rusların iade ettiği mallar, pazarlara, manavlara, işportaya doluştu.

şimdi, "rusların istemediği malı bize kakaladıklarına ve buna ses de çıkmadığına göre, acaba onlar insan da biz sadece türk müyüz?" diye sorsam, domatesleri millete sokuşturana değil de, bana 301 davâsı açılır her halde...

ama ben o soruyu falan sormayıp, kendimi halkın hizmetine adayacağım: domates alacaksanız, amman açık piyasadan değil, migros, carrefour, tansaş vs. gibi şu vahşi kapitalizmin global örneği harbî hipermarketlerden alın! öyle abdurrahmanlar süpermarket veya suludomat gıda pazarı gibi, mahallenize yerleşmiş, ucuza mal satan dükkânları da es geçin.

neden mi? çünkü, o global marketler bir takım evrensel tüketim normları ile (en azından, türkiye standardlarında bile, nisbeten) bağlı olduklarından, tezgâhlarına koydukları malların belli ölçütlere uymasını isterler, dolayısıyla, kontrol edip, öyle satın alırlar ve satarlar.

yâni, belki yine de garanti değildir ama hormon ve ilâç ile zehire dönmüş rus artığı domates yeme ihtimâliniz daha azdır..

yine de siz bilirsiniz.

No comments: