Tuesday, September 23, 2008

garfucius'tan çağrı: sinyal verelim!..

gâvuristanda hayli yaygın bir âdettir ve vatandaşlık bilinç ve dayanışmasının da bir sembolü sayılabilir. araç kullandığı yolun karşı tarafında polis denetimi, radar vs. gören şoför, üzerine doğru gelen trafiği üç kerre selektör yaparak uyarır. devletin tuzağına düşmekten korur yâni.

oldu olacak bunu da itiraf edeyim... senelerdir bendeniz de cennet vatanımın yollarında aynı yaramaz cinliği yapar dururum.

bu yaz türkiye'de de bu güzel âdetin yerleşmeye başladığını sevinçle gözledim. en az iki - üç kerre de radara enselenmekten böyle kurtuldum..

siz de elinizi korkak alıştırmayın ve karşıdan gelenleri sinyal vererek radardan koruyun!

sizin gidiş yönünüze göre, ilk rastlayacağınız resmî polislerce yürütülen bir denetim ve cezâ yazdırmayı bekleyen sürücüler olacaktır. onlardan bir-iki kilometre ilerde de, genelde koyu renk bir renault (çoğu zaman r 19) araba, içinde cihazla, koyu bir ağaç gölgesinin altında pusuya yatar ve bekler. işte, işaret verilerek karşıdan gelenleri uyarmaya başlanacak an, budur.

merak buyurmayın... sür'at kendi başına felâket melaket değildir. kazâların çoğu hız yüzünden değil, yolun bir mekân olarak nasıl kullanılacağından bîhaber, kendini de büyük usta sanan dangalakların "sollama" tâbir edilen kamikaze uçuşları sırasında meydana gelmektedir. tabii ki, her şeye rağmen, bir sürü yobaz da olmadık yerde gaza basmayı mârifet sayar ve ölüm de saçar...

gelgelelim, unlutmayın ki siz olanları karşıdan görüp, kimin uyarılmaya değer olup olmadığına da karar verebilecek bir konumda olacaksınız. hattâ, belki onları bilhassa ve bazan yalandan uyararak hayatlarını kurtaracaksınız.

sivil itaatsizlik denen o periyle cilveleşmek de cabası...

yapın selektör, haydi...

2 comments:

KeciAdam said...
This comment has been removed by the author.
KeciAdam said...

hocam bir de alkollu arac kullanımı ile ilgili bir yazi yazarsaniz:) sevinirim.
Mustesna ogrenciniz Guney:)

Nasıl mustesna mıyım:)